Cs. Kádár Péter

Cs. Kádár Péter

A nagyüzemi hanglemezgyártás mellett szerényen, de egyre több kisüzemben folyik az egyedi, egyetlen vagy néhány példányban készülő vinillemezek gyártása.

Büdös, meleg és zajos. Így foglalható össze legrövidebben a hanglemez ipari sokszorosítása.

A sorozat 374. részében már volt szó a vinillemez összetételéről, de most kicsit részletesebben mélyedünk el a kémiában. Ettől sem leszel a vegyi tudományok doktora, de legalább ismét okosodsz kicsit.

2023. januárjának első hetében kétmillió vinillemezt adtak el az Amerikai Egyesült Államokban.

A vágógép a hanglemez vágásának lelke. Speciális eszterga, amely a szűz lakk-vagy rézlemezbe csigahajtású vágófejbe szerelt vágótűvel barázdát vés.

A hanglemez egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsan nagy példányszámban sokszorosítható.

Nincs élet zaj nélkül. Az analóg jelrögzítés és -továbbítás legnagyobb ellensége mégis a zaj.

A 19. századi ipari forradalom előtt a műszaki eszközök, módszerek évtizedekig alig változtak, a 20. század utolsó harmadától kezdve viszont gyakori lett, hogy valamit éppen csak használni kezdtünk, és már el is tűnt a sokféle, újabb és újabb megoldások forgatagában.

A párkeresés zsákutcája, ha ketten azért kötnek szövetséget, mert külön-külön gyengék. A magánynál persze még az ilyen kényszerházasságok is jobbak – egy ideig. A gazdasági élet és a műszaki fejlesztés területein is azt tapasztaljuk, hogy a boldogító igent előbb-utóbb válóper követi.

A világ jelentősebb közszolgálat rádió és tv-szervezeteinek rengeteg műszaki fejlesztést köszönhetünk. A legtöbb ilyen intézménynek saját kutatói és mérnöki csoportja van, noha a csupán a pillanatnyi költségek csökkentésére hajazó vezetők első lépésükként ezeket akarják megszüntetni.