Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 48. Girbegurba görbék

2016. október 23.

Mi tagadás, jól elvoltunk az abszolút hallásküszöb és a nagyothallás problémáival, ami nem véletlen. A következőkben azokat a torzításokat vizsgáljuk meg, amelyek a hallásküszöb fölött jelentkeznek, vagyis a hangerő (a fizikai hangnyomás vagy hangintenzitás) és a hangosság (az észlelt hangerő) közötti összefüggéseket derítjük föl. Ráadásul még mindig csak egyetlen tiszta hangra vonatkozóan fogunk megállapításokat tenni. 

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika,47. Gyógyszer, vegyszer, kábszer

2016. október 19.

 Az idegi eredetű hallásvesztés a csigán belüli szőrsejteket vagy a hallóideg rostját érintő rendellenességekből ered. Ha az érzékelő mechanizmus szerkezete valamilyen módon sérül, a mechanikus energia elektromos energiává történő átalakító képessége romlik. A csiga szőrsejtjeinek érzékenysége csökken, ezért a csiga frekvencia feldolgozó képessége és a hallásmechanizmus dinamika tartománya is csökken. Hiszen a hallásküszöb megemelkedik, de a fájdalomküszöb nem, vagyis a kettő aránya lesz kisebb, mint az egészséges hallású emberek esetében. 

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 46. Siket-e vagy?

2016. október 11.

Szépek? Igen, gyönyörűek. A képen nem látszik persze, hogy számukra a hangzó világ nem létezik. Nem süketek, vagyis nem oktondiak, hanem siketek. Ugyanolyan értékes emberek, mint mindannyian. S ne hidd, hogy a hallás romlása téged nem érint, mert Magyarországon 60 ezer ember teljesen siket, és minden tizedik ember – jól olvastad, a lakosság 10%-a – kisebb-nagyobb mértékben hallássérült. Ami ennél is rosszabb hír, hogy te sem fogod megúszni, de rajtad is múlik, mikor fog kezdődni a hallásod romlása. Sajnos, az elmúlt 30 év tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre fiatalabb korban kezdődik a siketedés.