Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 32. Csak keményen!

2016. július 03.

A hangrezgések a belső fülbe vezető útjának azt a változatát, ami a külső és a középső fülön keresztül vezet, légvezetéses hallásnak is nevezik. Van egy másik útvonal is, amikor a hangrezgéseket a koponya csontjai vezetik a belső fülbe, s értelemszerűen ennek csontvezetéses hallás a neve. A csontvezetés elsősorban a saját hang közvetítésében játszik szerepet: ha saját hangunkat hangfelvételről hallgatjuk – amikor is a szokásos csontvezetés hiányzik –, akkor ez a hang teljesen idegenként hat. Ezen kívül azonban külső hangok felismerésében a csontvezetésnek csak a légvezetés károsodása esetén tulajdonítunk jelentőséget.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 31. Csigabiga, gyere ki!

2016. június 25.

Még csak az kéne, hogy kijöjjön! A fül harmadik része, a belső fül nagyon is jól elrejtőzik a halántékcsontnak a sziklacsonti része mögötti labirintusban. A sziklacsont az emberi szervezet legmasszívabb képződménye. Két cucc is van itt: az egyik az egyensúlyérzékelő és -szabályzó szerv, vagyis a három félkörös ívjárat üregrendszere; a másik pedig a halláshoz szükséges csiga. 

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 30. A kovácsműhely

2016. június 18.

 

A külső fül a dobhártyával záródik, a középső fül a dobhártyával kezdődik. A dobhártya egy membrán, amely a levegő rezgéseit mechanikai rezgésekké alakítja. A dobhártya olyan rezgésátalakító szerv, aminek az ellenállása, impedanciája nagyjából megegyezik a levegő impedanciájával. Viszonylag jól illeszkedik a levegőhöz – kicsi a veszteség.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 28. Pihike

2016. június 04.

Az előző 27 részben annyi mindenről volt szó, hogy érdemes egyet szusszanni. Ugyanis a következő időszakban boncolni fogunk, a szó valódi és képletes értelmében is. Azt fogjuk igen részletesen vizsgálni, hogy a hallórendszerünk hogyan működik, milyen paraméterei vannak, és hogy mi minden következik ebből.