Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 81. Egy fül, két fül

2017. június 13.

A hanglokalizáció az a folyamat, amelynek során a környezetből származó hangok forrásának helyét és távolságát állapítjuk meg. Ez a képesség segít a hangforrások megközelítésében (vadászat) vagy elkerülésében (menekülés). A hallás alapján történő lokalizáció szerepe elsősorban az, hogy a hangokat kibocsátó források, tárgyak helyzetét nagyjából beazonosítsa, és a vizuális figyelmet odairányítsa.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 79. Sörös lónak nem való az ügető

2017. máj. 28.

Minél több beállítási lehetőség van egy-egy kütyün, annál nagyobb kárt tudunk okozni vele. Különösen érvényes ez a félparametrikus, parametrikus és paragrafikus kiegyelítőkre, hangszínmódosítókra. A legmodernebb változatokban ugyanis nemcsak egy-egy szűrő sávközepi frekvenciáját, a sávszélességet vagy a jósági tényezőt és a kiemelés/vágás mértékét birizgálhatjuk, hanem az egyéb torzítási paramétereket is nyasztathatjuk. Szerencsére, elég sok olyan van közöttük, amelyekben van előre programozott beállítás, és ha valamelyik tetszik nekünk, kellő tapasztalat híján nem turkálunk tovább. A tapasztalatot azonban csak sok gyakorlással lehet megszerezni, s ha nem élesben megy a dolog – közönség előtt, netán pénzért – továbbra is arra ösztönözlek, kísérletezz nyugodtan, gyakorolj sokat!

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 78. Nincs egy rongyos gombom, amit tologathatnék!

2017. máj. 21.

Sokan nem értik, minek az a sok kapcsoló, tekrentyű, tolattyú a hangtechnikában, s hogy miért akarunk újabb és újabb kütyüket. Néha én csak bambulok ki a fejemből, de a rengeteg szabályozható, beállítható paraméter masszírozása egyre finomabb hangmódosításokat tett lehetővé. A durva és gyakorta visszafordíthatatlan beavatkozások helyett érzékenyen, szinte alig észrevehetően tehetjük szebbé, élvezhetőbbé a hangzást – vagy éppen fojthatjuk meg a hangképet.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 77. Pillangó, lepkeszárnyú pillangó

2017. máj. 14.

A hangszínmódosítás nemcsak a sávszélek vágásából állhat, sőt, a legtöbb hangmódosító eszköz egy-egy frekvencia tartományban emelésre is használható. A legrégebbi változatok annál nagyobb mértékű emelésre és vágásra képesek, minél inkább megközelítjük a sávszéleket A legtöbb , kicsit is igényes otthoni erősítőben van mély és magas (bass és treble) szabályzó.