Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 116. Kristályból mikrofon

2018. február 10.

Szeretjük a kristályokat. Van bennük valami misztikus; szabályos szabálytalanságuk ékesíti a testünket, ritka példányai milliárdokat érnek. A krimik jelentős része is kristályok elrablásáról szól, amelyért emberek az életüket is kockára teszik. Persze, a mindig ügyes nyomozók néhány megtévesztő hulla után a tettesek nyomára bukkannak, és az ékkő végül elfoglalja a helyét az őt megillető – de legalábbis gazdag – hölgyemény kebelén.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 115. Befagyasztott elektronok

2018. február 03.

A 19. század végén már nyilvánvaló volt a fizikusok számára, hogy a mágnesség és az elektromosság között nemcsak szoros kapcsolat, hanem nagy hasonlóság is van. Tehát ha léteznek olyan anyagok, amelyeket ha belső mágneses erőtérbe helyezünk, a mágneses erőtér megszűnése után is mágnesként viselkednek (ferromágnesek), van északi és déli pólusuk, akkor létezhetnek olyan anyagok is, amelyeket ha elektromos erőtérbe helyezünk, akkor az elektromos tér megszűnése után is az egyik oldalukon pozitív, a másikon negatív töltöttségűek maradnak. Az ilyen anyagokat ferroelektromos anyagoknak hívjuk.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 114. A jó kondi aranyat ér

2018. január 29.

jk01

Hát még a jó kondimiksi, vagyis a kondenzátor mikrofon! S nemcsak azért, mert sok kondenzátor mikrofonban arany is van, hanem mert az áruk is jóval magasabb a minőségi kategóriában, mint a dinamikus mikrofonoké – néhány gyűjtői példányt leszámítva. S persze, kondenzátor mikrofonból is sokféle van, miként emberből is. A jó nem azt jelenti, hogy sovány vagy kövér, hanem, hogy a forma igényes tartalmat rejt-e.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 113. Szalagavató

2018. január 19.

A feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az első szalagavató bált. Azokban az időkben még “valétálás”-nak hívták, ami a latin eredetű “Valete” szóból ered, s azt jelenti, hogy“Éljetek boldogul!”. A legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elöl, mögötte a többiek kalapját egy-egy tölgyfa levél ékesítette. Általában egy zöld selyem szalagot tűztek a vállukra, amelyből kétféle létezett: az egyik egy rövid karszalag aranyrojtokkal, a másik pedig monogrammal és évszámmal ellátva. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol bál zárta az ünnepséget.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 112. Dinamikusan!

2018. január 14.

A mikrofon szerkezete olyan egyszerű, hogy ugyan egy aprócska állat nem értheti meg a működését, de már olyan régen föltalálták a leggyakrabban használt változatait, hogy nehezen hihető, miért fejlesztenek a gyártók újabb és újabb típusokat. A gagyibb kategóriákban valóban csupán a kufárok mesterkedéseiről van szó, a profi mikrofonok esetében viszont az újabb anyagok felhasználásáról és arról a törekvésről, hogy minél kisebb, könnyebb, szebb hangú eszközöket készíthessenek. Az is cél, hogy a kiváló mikrofonok gyártásának minden fázisát robotokra bízhassák, mert napjainkban még mindig részben kézzel masszírozzák a legjobb mikrofonokat.