Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 99. Élet az empéhárom után

2017. október 18.

ee01

 Sőt, nemcsak az mp3 után, hanem előtte és alatta is nyüzsgő élet volt a veszteséges hangtömörítések világában. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy a digitális technika óriásai és törpéi nem akartak beletörődni, hogy az mp3 mindent vitt, másrészt ugyan az mp3 nem a digitális képrögzítés és -átvitel melléktermékeként született meg, ám az mpeg társaság – Moving Picture Experts Group „kegyeskedett” befogadni, mint az mpeg1 eljárások harmadik rétegét.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 98.A virágnak megtiltani

2017. október 08.

„Miután anyukám meghozta Bécsből a kétkazettás magnót, kölcsönkértem G-től a metalikákat, és esténként az ágyamon ücsörögve próbáltam a virtuális szerkón dobolni a zene alá (módosított karaoke), aminek legalább olyan masszív racionális érv szolgált alapul, mint amilyen egy házgyári fal, kisvakondos tapétával: hiszen köztudott, hogy a Metallica dobosa a legjobb a világon. Két szám után totál vörös lett az alkarom, és kidagadtak rajta a szivárvány minden színében játszó erek, ekkor odahagytam a dobot és addig ráztam a fejem, amíg a nyakam el nem fáradt, az este hátralévő részét pedig archaikus-misztikus deszmetál hörgéssel töltöttem, amíg rám nem szóltak, hogy most már kuss legyen.”

.Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 97. Érzések és veszteségek

2017. október 01.

A veszteséges hangtömörítések nemcsak azért veszteségesek, mert a tömörített filéből nem lehet visszaállítani az eredeti jelet. Sokkal nagyobb veszteség, hogy aki csakis ilyen módon tömörített felvételeket, műsorokat hallgat, ezeken nő föl, annak számára ez lesz a természetes. Nem fogja érezni, hogy valami hiányzik belőlük, ami paraméterekkel nem is mindig írható le.