Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika,61. Ápol s eltakar

2017. január 21.

Az arckozmetikumok használatának legalább 6 000 éves története van, s ezen belül is fontos szerepet kapott a smink, a maszkolás. Ehhez képest a törzsfejlődés során sokkal korábban kialakult a pszichoakusztikai maszkolás, más néven elfedés jelensége. A modern hangtechnikában az elfedés olyan fontos szerepet kap, ami nélkül nem is létezne sem az empéhárom, sem az annál sokkal kevésbé rettenetes újabb, úgynevezett érzeti modelleken alapuló formátumok egyike sem.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 58. Oda is, meg vissza is

2016. december 31.

ov01

A hangtechnika egyik legnagyobb átka a zaj. A zaj csökkentése tehát – hacsak nem szándékosan zajongunk – a fejlesztések egyik legfőbb iránya. Mert azt, hogy nem dübörögnek eléggé a mélyek vagy nem cincognak eléggé a cintányérok, még csak-csak elviseljük valahogy, de ha a muzsikát vagy a beszédet állandó – ráadásul állandóan változó – sistergések zavarják meg, az teljesen tönkreteheti az élményünket.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 57. Húzzuk szét!

2016. december 25.

Ahhoz, hogy a hallórendszerünk az ember számára fontos dinamika tartományt föl tudja dolgozni, kompresszióra volt szükség.  Ezt a kompressziót a rendszer lineárisnak érzékeli. Azonban annak érdekében, hogy a zavaró hangok, a zajok a lehető legkevésbé érvényesüljenek, e fölösleges hangokat különböző módokon – pl. a frekvenciatartomány szűrésével és intelligens tartalomfigyeléssel  – próbálja eltávolítani, vagy legalábbis a lehető legjobban elnyomni. Vagyis szelektíven ugyan, de széthúzza a linearizált dinamika tartományt.