Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 128. Villódzó pattogatott kukorica

2018. máj. 05.

A fehér zaj a fénytanból kapta a nevét, ugyanis a fehér fényben az összes szín megtalálható. A hangtechnikában és az elektromosságban, elektronikában színes zajok is vannak. Ezek közös tulajdonsága, hogy a különböző frekvenciájú összetevők előfordulása ugyan továbbra is véletlenszerű, ám a nagyságuk, amplitúdójuk, teljesítmény sűrűségük nem azonos, hanem valamilyen szabályszerűség szerint alakul.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 127. Csak csendben, csak halkan

2018. április 29.

A mikrofonok kétjelű, intermodulációs torzítási paramétereiről – CCIF IM (különbségi torzítás), SMPTE IM – szinte semmit nem árulnak el a gyártók, és a nyilvános szakirodalomban sincs erről szó. Ha egyáltalán tudunk valamit, az a mikrofonok belső elektronikájára, de nem az egész mikrofonra jellemzők. A mikrofonok zajáról azonban bőségesen van információnk. Zajon most a nemkívánatos, zavaró jeleket értjük.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 126.Harmonikusan és érzékenyen

2018. április 20.

A nemlineáris torzítási paraméterek közül a legegyszerűbb, legkönnyebben mérhető a harmonikus torzítás. Azért az a neve, mert ennek mérésekor csak azt nézzük, hogy az eredeti, egyetlen frekvenciájú mérőjelhez, a hanghullám kimeneti értékéhez képest a kimeneten a torzításból származó harmonikusok külön-külön mekkorák, illetve, az összes felharmonikus aránya mekkora a kimeneten a mérőjel kimeneti értékéhez képest. Ez utóbbit hívjuk teljes harmonikus torzításnak, THD-nek.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 124..Túl közel vagy!

2018. április 01.

A mikrofonok akusztikus és villamos/elektronikus paramétereinek mérése hosszadalmas, nagy gyakorlatot igényel, kell hozzá jól hangszigetelt és gyakorlatilag visszaverődésektől mentes süketszoba, s az eredmény sokszor siralmas. A mikrofonok adatlapjain nem is szerepel minden – éppen 2017. nyarán kezdtek árusítani világszerte egy olyan mikrofont, amiről lényegében semmit nem tudhatunk meg, csak az árát: 200 000 Ft körül vesztegetik darabját a drágának.