Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 84. A távolság üveggolyója

2017. július 03.

Akit szeretünk vagy amit zsákmányul akarunk ejteni, ahhoz igyekszünk minél közelebb lenni. Akitől vagy amitől félünk, ami vagy aki elől menekülünk, attól szeretnénk minél távolabb kerülni. Furcsa kapcsolatunk van a távolsággal. Szeretnénk minél messzebbre jutni a lehető legrövidebb idő alatt, és ugyancsak szeretnénk, ha mindig a közelünkben, karnyújtásnyira lennének a számunkra fontos dolgok.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 83. Az egyfülű

2017. június 26.

A térbeli tájékozódás egyik legfontosabb felfedezése az elmúlt évtizedekben a külső fül fülkagylójának szerepe volt. Kiderült, hogy a fülkagyló barázdáltsága nem csupán esztétikai játék, hanem az odaérkező különböző frekvenciájú és fázishelyzetű hanghullámok találkozása egyes összetevők erősítését, mások gyengítését vagy éppenséggel a kioltását eredményezik. Ahogy azt már a hulláminterferenciánál megszoktuk.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 81. Egy fül, két fül

2017. június 13.

A hanglokalizáció az a folyamat, amelynek során a környezetből származó hangok forrásának helyét és távolságát állapítjuk meg. Ez a képesség segít a hangforrások megközelítésében (vadászat) vagy elkerülésében (menekülés). A hallás alapján történő lokalizáció szerepe elsősorban az, hogy a hangokat kibocsátó források, tárgyak helyzetét nagyjából beazonosítsa, és a vizuális figyelmet odairányítsa.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 79. Sörös lónak nem való az ügető

2017. máj. 28.

Minél több beállítási lehetőség van egy-egy kütyün, annál nagyobb kárt tudunk okozni vele. Különösen érvényes ez a félparametrikus, parametrikus és paragrafikus kiegyelítőkre, hangszínmódosítókra. A legmodernebb változatokban ugyanis nemcsak egy-egy szűrő sávközepi frekvenciáját, a sávszélességet vagy a jósági tényezőt és a kiemelés/vágás mértékét birizgálhatjuk, hanem az egyéb torzítási paramétereket is nyasztathatjuk. Szerencsére, elég sok olyan van közöttük, amelyekben van előre programozott beállítás, és ha valamelyik tetszik nekünk, kellő tapasztalat híján nem turkálunk tovább. A tapasztalatot azonban csak sok gyakorlással lehet megszerezni, s ha nem élesben megy a dolog – közönség előtt, netán pénzért – továbbra is arra ösztönözlek, kísérletezz nyugodtan, gyakorolj sokat!