Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 78. Nincs egy rongyos gombom, amit tologathatnék!

2017. máj. 21.

Sokan nem értik, minek az a sok kapcsoló, tekrentyű, tolattyú a hangtechnikában, s hogy miért akarunk újabb és újabb kütyüket. Néha én csak bambulok ki a fejemből, de a rengeteg szabályozható, beállítható paraméter masszírozása egyre finomabb hangmódosításokat tett lehetővé. A durva és gyakorta visszafordíthatatlan beavatkozások helyett érzékenyen, szinte alig észrevehetően tehetjük szebbé, élvezhetőbbé a hangzást – vagy éppen fojthatjuk meg a hangképet.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 77. Pillangó, lepkeszárnyú pillangó

2017. máj. 14.

A hangszínmódosítás nemcsak a sávszélek vágásából állhat, sőt, a legtöbb hangmódosító eszköz egy-egy frekvencia tartományban emelésre is használható. A legrégebbi változatok annál nagyobb mértékű emelésre és vágásra képesek, minél inkább megközelítjük a sávszéleket A legtöbb , kicsit is igényes otthoni erősítőben van mély és magas (bass és treble) szabályzó.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 75. Lépésről lépésre

2017. máj. 01.

A hangszínmódosítókkal módosíthatjuk a hangszínt. Na jó. Az ilyen állításoktól szokott laposgutát kapni az ember. Te már tudod, hogy a hangszín sokdimenziós szubjektív jellemző, a hangszínmódosítóval – régebbi nevén, hangszínszabályzóval - tehát egyszerre sok paramétert kellene változtatni. Ez igaz is, meg nem is. Hangszínmódosítók ugyanis majdnem olyan régóta léteznek, mint a hangerő szabályzók, és akkoriban igencsak hiányosak voltak a hangszínről szerzett ismeretek.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 73. A hangszín és a tudomány

2017. április 16.

A világ színes – legalábbis, színesnek látjuk. A hangok világában gyakran használunk olyan fogalmakat, amelyek a látás analógiájára épülnek. Ilyen például a hangkép és ilyen a hangszín is. S bár a tudós nők – bőrszínre tekintet nélkül - csak mosolyognak azon, hogy a „női princípium” csupán az anyaság volna, azért ők is és férfi kollégáik nemkülönben bajban lennének, ha hibátlan definíciót kérnénk tőlük a hangszín meghatározására.