Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 114. A jó kondi aranyat ér

2018. január 29.

jk01

Hát még a jó kondimiksi, vagyis a kondenzátor mikrofon! S nemcsak azért, mert sok kondenzátor mikrofonban arany is van, hanem mert az áruk is jóval magasabb a minőségi kategóriában, mint a dinamikus mikrofonoké – néhány gyűjtői példányt leszámítva. S persze, kondenzátor mikrofonból is sokféle van, miként emberből is. A jó nem azt jelenti, hogy sovány vagy kövér, hanem, hogy a forma igényes tartalmat rejt-e.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 113. Szalagavató

2018. január 19.

A feljegyzések szerint az 1830-as években, Selmecbányán rendezték az első szalagavató bált. Azokban az időkben még “valétálás”-nak hívták, ami a latin eredetű “Valete” szóból ered, s azt jelenti, hogy“Éljetek boldogul!”. A legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elöl, mögötte a többiek kalapját egy-egy tölgyfa levél ékesítette. Általában egy zöld selyem szalagot tűztek a vállukra, amelyből kétféle létezett: az egyik egy rövid karszalag aranyrojtokkal, a másik pedig monogrammal és évszámmal ellátva. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol bál zárta az ünnepséget.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 112. Dinamikusan!

2018. január 14.

A mikrofon szerkezete olyan egyszerű, hogy ugyan egy aprócska állat nem értheti meg a működését, de már olyan régen föltalálták a leggyakrabban használt változatait, hogy nehezen hihető, miért fejlesztenek a gyártók újabb és újabb típusokat. A gagyibb kategóriákban valóban csupán a kufárok mesterkedéseiről van szó, a profi mikrofonok esetében viszont az újabb anyagok felhasználásáról és arról a törekvésről, hogy minél kisebb, könnyebb, szebb hangú eszközöket készíthessenek. Az is cél, hogy a kiváló mikrofonok gyártásának minden fázisát robotokra bízhassák, mert napjainkban még mindig részben kézzel masszírozzák a legjobb mikrofonokat.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 111. Húzd föl a vitorlát!

2017. december 30.

 

A hajózás gyakorta kapcsolódott össze a felfedezéssel és a szabadsággal. Annak a bizonyítását, hogy a föld nem lapos korong, a hajózásnak köszönhetjük. A gőzgép feltalálásáig a szél erejét használták a hajók működtetéséhez. Rengeteg típusa készült el a vitorlásoknak, legalább annyi, mint ahány féle mikrofon van. Míg azonban a mikrofonokat napjainkban is a legkülönbözőbb célokra használjuk, a vitorlás hajót inkább csak versenyzése vagy hobbiból.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 110. A tökéletes mikrofon

2017. december 25.

A hangátviteli és hangrögzítő lánc hagyományosan első szeme az az átalakító, amely a levegő vagy más közeg rezgéseit először mechanikai rezgésekké, majd azokat elektromos rezgésekké alakítja át. Ezen átalakítók egyik csoportját a mikrofonok, a másikat a hangszedők alkotják. A kettő abban különbözik egymástól, hogy a mikrofonnak van membránja, a hangszedőnek nincs.