Cs. Kádár Péter

Cs. Kádár Péter

A mozgótekercses hangszedők kimenő feszültségét nemcsak transzformátorral lehet megnövelni, hanem aktív elektronikus eszközöket tartalmazó berendezésekkel is.

Amióta a szórakoztatóelektronikában használják a tranzisztort, a mozgótekercses hangszedők után kapcsolt transzformátorok és az elő-erősítők gyártói harcolnak a vásárlók kegyeiért. Okosabb cégek mindkettőt gyártják.

Ha egynél több hangtechnikai készüléked van, azonnal szembesülsz a legnagyobb átokkal, a mindenfelé kígyózó kábelekkel.

A hangszedő-hangkar páros tulajdonságai, beállításai nehezen választhatók szét egymástól. Néhány paraméterről azonban még nem volt szó.

Amikor két ember egymásra találva szerelmes párrá nemesül, úgy érzik, egy hullámhosszon vannak, minden rezdülésük közös, rezonál a lelkük.

A hagyományos, megtört radiális hangkarok egyik legismertebb hibája a skating.

A hagyományos, megtört radiális hangkarok egyik legismertebb hibája a skating.

A lemezjátszók hangkarja a legtöbb esetben radiális kar, amely a hanglemez lejátszása során elvileg egyetlen függőleges tengely körül elfordulva vezeti a tűt a barázdában.

A tangenciális hangkar nem tartozik a lemezjátszó karok fő vonulatához, mégis időről-időre születnek új konstrukciók.

A múlt század utolsó évtizedeiben általános tévhit volt, hogy amit mechanikával nem lehet egyszerűen megoldani, arra ott az elektronika, s a berendezéseket telepakolták tranzisztorokkal, majd integrált áramkörökkel.